Voeding voor gezonde tanden

CairoVree on March 03 2013


Favorite   Tweet    Share

Vorige week vertelde ik over voeding die de conditie van het haar verbeterd. Deze week wil ik u meer vertellen over de voeding die goed is voor de conditie van de tanden. Eerst vertel ik in het kort hoe tanden zijn opgebouwd. Van daaruit ga ik verder met welke voedingsstoffen voor een goede conditie van de tanden belangrijk zijn.

Opbouw van de mond

Onze mond is een onmisbaar onderdeel van ons lichaam, het helpt ons tijdens het communiceren, hier start de vertering van voedsel en we gebruiken het bij onze ademhaling. We nemen er happen mee van voedsel, kauwen dit fijn en zorgen voor een start van het verteringsproces door vermenging van de fijngekauwde voedingsmiddelen met speeksel. De mond is opgebouwd uit lippen, kaken, gebit, verhemelte, tong en speekselklieren.
Snijtanden en hoektanden snijden bij een hap een deel van het voedsel af. Onze kiezen malen vervolgens de hap klein. Onze lippen ondersteunen dit proces door het voedsel binnen te houden. Tijdens het kauwen maakt onze tong een ronddraaiende beweging. Dit zorgt ervoor dat het voedsel verder geplet en fijngemalen wordt. Daarnaast zorgt het voor een betere vermenging van het voedsel met het speeksel.

Speeksel speelt een belangrijke rol bij de bescherming van tanden, kiezen en slijmvlies in de mond. Speeksel zorgt voor:
1. Neutralisatie van de veranderingen in de zuurgraden door voedsel
2. Reiniging door het wegspoelen van bacteriën voor deze de kans hadden zich te hechten
3. Bescherming tegen slijtage door de vorming van een dun eiwitlaagje
4. Bescherming tegen ontkalking van het glazuur

Opbouw van de tanden

Het zichtbare gedeelte van een tand of kies heet de kroon en bestaat aan de buitenkant uit glazuur en aan de binnenkant uit tandbeen.. Het tandbeen zit direct onder het glazuur en is een zachter materiaal als het glazuur. Onder het zichtbare gedeelte bevinden zich één of meerdere wortelkanalen waar zenuwen en bloedvaten doorheen lopen. Dit heet de pupla, dit geeft alles door wat je tand voelt. Het glazuur houdt op waar de wortel van de tand begint.de wortel van een tand is het gedeelte van de tand dat zich in het tandvlees bevind. Het glazuur is een soort laklaag die het tandbeen en de zenuwen beschermen tegen invloeden van buitenaf. De wortel van de tand is via kleine bruggen van vezels verankerd in het kaakbot en tandvlees.

De kleur van tanden en kiezen wordt onder andere bepaald door de dikte en de kleur van het tandbeen. Het glazuur is namelijk vrijwel transparant. Hoe dikker het tandbeen, hoe geler de tand. Tandbeen is op jonge leeftijd dun, wat maakt dat melktanden spierwit zijn. Tanden en kiezen verkleuren naarmate we ouder worden, dit komt onder andere doordat het tandbeen van binnenuit dikker wordt.

Schadelijke invloeden

Invloeden van buitenaf: Tanden lopen vaak in de loop van ons leven schade op. Dit gebeurd door bijvoorbeeld een ongelukje tijdens een stoeipartij of door voedingsmiddelen die je eet. Zo kunnen koolzuurhoudende dranken en zuren uit fruit je glazuur oplossen. Aantasting van het glazuur zorgt dat bacteriën makkelijker doordringen tot het tandbeen. Bacteriën tasten het tandbeen aan, bij langdurige aantasting ontstaan gaatjes.

Invloeden van binnenuit: Tanden kunnen ook schade oplopen door invloeden van binnenuit. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tekorten van vitamine A, B6, B12 en calcium.

Vitamine A Een gebrek aan vitamine A vermindert de stroming van het speeksel, verminderd de stevigheid van het gebit en vergroot de kans op tandbederf.

Vitamine B6 Een gebrek aan vitamine b6 kan leiden tot achteruitgang van de tanden en botten. Ook kan het leiden tot ontsteking van het tandvlees, het zogenoemde paradontitis Dit kan uiteindelijk leiden tot afname van het kaakbot en mogelijk zelfs tot het loslaten van tanden.

Vitamine B12 Een gebrek aan vitamine B12 kan ook leiden tot ontstoken tandvlees. Het kan ook leiden tot afname van het de botmassa (denk hierbij aan je kaak). Daarnaast kan het leiden tot problemen uitlopend van het uitwaaieren of loslaten van tanden tot een slechte adem.

Vitamine C Een gebrek aan vitamine C kan leiden tot bloedend tandvlees en loszittende tanden. Daarnaast speelt de vitamine speelt een rol in het behoud en herstel van gezond weefsel. Dit doet zij als antioxidant, dan vermindert zij namelijk het effect van de schadelijke invloeden.

Vitamine D Een gebrek aan vitamine D kan leiden tot een verlaging van het calcium gehalte in het bloed. Calcium is belangrijk voor het behoud van tanden en botten doordat dit één van de bouwstenen is.

Calcium Een gebrek aan calcium kan leiden tot een verminderde weerstand tegen bacteriën en verminderd de stevigheid van het gebit. Beide kunnen de oorzaak van het ontstaan van gaatjes zijn. Calcium mineraliseert de tanden als het ware en zorgt zo voor een goede stevigheid.

Fosfor Een gebrek aan fosfor heeft dezelfde effecten als een gebrek aan calcium. Het leidt tot een verminderde weerstand tegen bacteriën waardoor gaatjes makkelijker ontstaan.

Fluoride Fluoride bestrijdt niet alleen de bacteriën in de mond die tandbederf veroorzaken, ze zorgt ook voor een versteviging van het glazuur. Dit maakt dat tanden en kiezen beter bestand worden tegen bacteriën die tandbederf veroorzaken. Daarnaast zorgt fluoride ervoor dat bepaalde bacteriën minder zuren uitscheiden waardoor de tanden minder blootgesteld worden aan grote schommelingen in de zuurgraad.

Belangrijke voedingsmiddelen

Je kunt de gezondheid van je tanden positief beinvloeden door een gevarieerd voedingspatroon met in ieder geval voldoende vitamine en mineralen. Bovenstaande vitamine en mineralen vindt je terug in de volgende voedingsmiddelen:

Vitamine A: Belangrijke bronnen voor vitamine A zijn onder andere lever, vis en boter. Veel margarines, halvarines, bak- en braadproducten hebben toevoegingen van vitamine A. Dit om tekorten te voorkomen.

Vitamine B6: Belangrijke bronnen voor vitamine B6 zijn onder andere vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden.

Vitamine B12: Deze vitamine komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Dit maakt dat vegetariers en veganisten deze vitamine vaak via supplementen binnen moeten krijgen. Belangrijke bronnen voor vitamine B12 zijn onder andere kabeljauw, hamburger, kwark, ei en kaas.

Vitamine C: Belangrijke bronnen voor vitamine C zijn fruit en groenten zoals onder andere guave, gele of rode paprika, zwarte bessen, witlof, spruitjes, aardbeien, sinaasappel, citroen, bloemkool.

Vitamine D: Deze vitamine wordt in de huid gemaakt onder invloed van het zonlicht. Bij ruime blootstelling aan zonlicht maakt de huid voldoende vitamine D aan. Daarnaast komt deze vitamine uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke aard, zoals makreel, zalm, haring, ei en gehaktbal. In Nederland wordt deze vitamine net als vitamine A toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Calcium: Belangrijke bronnen voor calcium zijn onder andere groene groenten (spinazie, sla, sperziebonen etc), kaas, melk, vis en noten.

Fosfor: Belangrijke bronnen voor fosfor zijn onder andere (orgaan)vlees (lever, nier, hart etc), gevogelte, vis, zuivelproducten, volkorenproducten, peulvruchten, gist, eieren en noten.

Fluoride: Belangrijke bronnen voor fluoride zijn onder andere zeevruchten (mosselen, oesters, etc) vlees, gelatine en Chinese thee.

Vooruitblik

Afgelopen weken heb ik een basis gelegd voor een gezond voedingspatroon. Volgende week wil ik deze basis afronden met een blog over voedingsupplementen. Tot volgende week!

Irene

Engagement

Total View Count634
Times favorited0

More by CairoVree

Comments (0)     + Write  a Comment

No comments yet... be the first!